Data dodania

ZŁOTY MEDAL I NAGRODA SPECJALNA ZA OBROTOWY STÓŁ KUCHENNY DLA PRACOWNIKÓW Z WYDZIAŁU ARCHITEKTURY I WYDZIAŁU INŻYNIERII LĄDOWEJ I TRANSPORTU

Prof. Agata Bonenberg z Wydziału Architektury oraz dr hab. inż. Marek Zabłocki, prof. PP z Wydziału Inżynierii Lądowej i Transportu zostali docenieni podczas Międzynarodowych Targów Innowacji ITE (International Invention and Trade Expo) w Londynie. Wynalazek, obrotowy stół kuchenny, jest opatentowany i chroniony wzorem przemysłowym.

Ergonomiczny stół obrotowy jest dedykowany nie tylko osobom z niepełnosprawnościami. Około 80% ludności świata ma problemy z bólem pleców, głównie odcinka lędźwiowego. Aby uniknąć niewygodnej i długotrwałej pozycji zginania podczas prac kuchennych, należy odpowiednio dostosować wysokość mebli kuchennych.

Regulowany blat może służyć np. dwóm użytkownikom z różnymi wymaganiami ergonomicznymi.  To tak zwana koncepcja „mebla dynamicznego”.

Gratulujemy!

PL